Judoclub Baarle

Judo Baarle is een afdeling van de Stichting Jeugdwerk Baarle en is opgericht in 1968. Deze afdeling heeft als doel de leden op een recreatieve manier judo te laten beoefenen. Judo Baarle is een organisatie waar iedereen een plaatsje heeft, dus ook mensen met een verstandelijke beperking of stoornis zijn van harte welkom.

Judo

Wat is Judo? Judo is een sport die ontwikkeld is uit het jiu-jitsu. Beide sporten zijn in Japan ontstaan. Er waren toen veel verschillende scholen waar je deze sporten kon beoefenen, en elke school had zijn eigen methodes. De judo die in Europa wordt beoefend is ontwikkeld door Jigoro Kano. Deze Japanner beoefende zelf jiu-jitsu. Hij nam de meest gevaarlijke elementen uit het jiu-jitsu, en de onderdelen die toen over bleven ontwikkelde hij verder uit volgens zijn eigen methode en zo ontstond het judo. Het woord judo is opgebouwd uit 2 onderdelen en wel: Ju : dit betekend soepel mee- of toegeven ( om te overwinnen) Do : dit betekend weg of principe. Dit houdt in dat je met je tegenstander mee moet bewegen, en moet reageren op wat hij of zij doet om zo zelf tot de overwinning te komen. De technieken die je hiervoor kunt gebruiken zijn, worpen, houdgrepen, armklemmen en wurgingen. Harmonie tussen lichaam en geest is een belangrijk onderdeel van het judo, ook het respect voor je tegenstander of trainings partner hoort hierbij, je dient er voor te zorgen dat je je aan de regels van het judo houdt.

De oefenavonden

Omdat judo een individuele sport is, kan ieder op zijn eigen tempo werken, dit maakt judo zeer geschikt voor mensen die een sport alleen op een recreatieve manier willen beoefenen.

Een oefenavond is opgedeeld in 3 stukken. Als eerste begin je met een warming-up, hierbij worden al je spiergroepen even aan het werk gezet om wat soepeler te worden. Een warming-up kan bestaan uit loopspelletjes, valbreken, evenwichtsoefeningen, concentratie oefeningen, en reactie oefeningen.
Het tweede deel bestaat uit de judo oefeningen, hierbij leer je alle technieken van het judo.
De laatste 5 a 10 minuten zijn gereserveerd voor wat spelletjes, want aan het eind van een judoles hebben de meeste kinderen nog voldoende energie over om een leuk tik- vang- of balspel te spelen. Bij de senioren worden de laatste 5 a 10 minuten gebruikt om wat wedstrijd ervaring op te doen.

Bij onze vereniging kan iedereen die 4 jaar of ouder is zich aanmelden als lid. De judo lessen staan onder leiding van Dhr. J van der Heyden uit Breda.
De vaste oefenavond van onze vereniging is de woensdag avond, en is als volgt ingedeeld:

17.00 – 18.00 uur 4-5-6 jaar
18.00 – 19.00 uur 7-8-9 jaar
19.00 – 20.00 uur 10-11-12 jaar
20.00 – 21.00 uur 13 jaar en ouder.
De leeftijden zijn slechts een indicatie, het kan namelijk gebeuren dat de leeftijdsgrenzen wat verschoven worden, dit is afhankelijk van het aantal kinderen in een groep.

Het is niet toegestaan om tijdens het judoën horloges, armbanden, oorbellen of andere sieraden te dragen, dit voor je eigen veiligheid en die van je partner.

JIU-JITSU – zelfverdediging

Tijdens het 5e lesuur wordt er ook les gegeven in jiu-jitsu. Jiu-jitsu is een verdedigingstechniek die er op gebaseerd is om je aanvaller uit te schakelen. Het is ook een tak van sport die veel door dames beoefend wordt. Dit uitschakelen gebeurt door je tegenstander in bedwang te houden met b.v. een armklem of wurging of door trappen of slagen op de meest vitale delen van het lichaam van je tegenstander. Omdat het beoefenen van deze technieken een zeer grote zelfbeheersing vraagt, hebben wij als bestuur besloten dat de minimale leeftijd voor jiu jitsu 15 jaar is, of 13 jaar, mits je al een paar jaar judo ervaring hebt.

Toernooien

Ieder jaar organiseren een aantal judoverenigingen een toernooi, ook onze judoka’s kunnen hieraan deelnemen, het is namelijk best leuk om eens een keer een wedstrijd te judoën tegen iemand die je niet zo goed kent als je vaste partner. Ook onze vereniging organiseert ieder jaar, op de tweede zondag van november, een judo toernooi.

Zin om mee te doen?

Als je na het lezen van bovenstaande zin hebt om eens een keer mee te doen, dan kan dat op woensdag avond in sporthal de Uilenpoort aan de Boschovenseweg te Baarle Nassau. Iedereen mag 3 lessen proberen om te kijken of judo of jiu-jitsu iets voor hem of haar is. Voor deze drie lessen is het niet speciaal nodig dat je een judopak aan hebt, sportkleding is op die avond ook voldoende.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kun je altijd terecht op woensdagavond in de sporthal of stuur een mail.

Het emailadres van Judo Baarle is: judobaarle@gmail.com
Kijk ook op de facebookpagina van Judo Baarle