Judoclub Baarle

Judo Baarle is een afdeling van de Stichting Jeugdwerk Baarle en is opgericht in 1968. De judovereniging heeft een eigen bestuur die zorgt voor alles rondom deze sport.  Deze afdeling heeft als doel de leden op een recreatieve manier judo te laten beoefenen. Judo Baarle is een organisatie waar iedereen een plaatsje heeft, dus ook mensen met een verstandelijke beperking of stoornis zijn van harte welkom.

Omdat judo een individuele sport is, kan ieder op zijn eigen tempo werken, dit maakt judo zeer geschikt voor iedereen. Maar tegelijkertijd kun je niet in  je eentje judoën: leren samenwerken is onderdeel van judo. Er zijn maar weinig sporten waar je zowel individueel als in teamverband bezig bent. Met judo doe je beiden.

Judo

Maar wat is judo nu eigenlijk? Judo is een spel dat is ontstaan uit het Jiu-Jitsu, maar is meer een wedstrijdsport die gericht op het winnen met een worp, klem of greep.
De wedstrijdregels zijn zo samengesteld dat eventuele gevaren worden voorkomen en dat ruwheid en onsportiviteit worden uitgesloten.
De sport dankt zijn populariteit aan zijn dynamische en veelzijdige karakter.
Het is een sport die zonder uitzondering door iedereen beoefend kan worden, hierbij bestaat een waarderingssysteem of graduatiesysteem.
De gradaties worden afgenomen volgens de internationale eisen van de Internationale Judo Unie en de zogenoemde Kodokan te Tokio.

JIU-JITSU – zelfverdediging

Tijdens het 4e lesuur wordt er ook les gegeven in jiu-jitsu. Jiu-jitsu is een verdedigingstechniek die er op gebaseerd is om je aanvaller uit te schakelen. Dit uitschakelen gebeurt door je tegenstander in bedwang te houden met b.v. een armklem of wurging of door trappen of slagen op de meest vitale delen van het lichaam van je tegenstander. Omdat het beoefenen van deze technieken een zeer grote zelfbeheersing vraagt, hebben wij als bestuur besloten dat de minimale leeftijd voor jiu jitsu 15 jaar is, of 13 jaar, mits je al een paar jaar judo ervaring hebt.

De oefenavonden

Een oefenavond is opgedeeld in 3 stukken. Als eerste begin je met een warming-up, hierbij worden al je spiergroepen even aan het werk gezet om wat soepeler te worden. Een warming-up kan bestaan uit loopspelletjes, valbreken, evenwichtsoefeningen, concentratie oefeningen en reactie oefeningen.
Het tweede deel bestaat uit de judo oefeningen, hierbij leer je alle technieken van het judo: worpen, houdgrepen, armklemmen en verwurgingen (hogere banden).
De laatste 5 a 10 minuten zijn gereserveerd voor wat spelletjes, want aan het eind van een judoles hebben de meeste kinderen nog zin in een leuk tik- vang- of balspel te spelen. Bij de senioren worden de laatste 5 a 10 minuten gebruikt om wedstrijd ervaring op te doen.

Bij onze vereniging kan iedereen die 4 jaar of ouder is zich aanmelden als lid. De judo lessen staan onder leiding van Dhr. J van der Heyden uit Breda. De lessen worden gegeven in Sportzaal Uilenpoort, Schoolstraat te Baarle Nassau.

De vaste oefenavond van onze vereniging is de woensdag avond, en is als volgt ingedeeld:

17.00 – 18.00 uur 4-5-6 jaar
18.00 – 19.00 uur 7-8-9 jaar
19.00 – 20.00 uur 10-11-12 jaar
20.00 – 21.00 uur 13 jaar en ouder.
De leeftijden zijn slechts een indicatie, het kan namelijk gebeuren dat de leeftijdsgrenzen wat verschoven worden, dit is afhankelijk van het aantal kinderen in een groep.

Het is niet toegestaan om tijdens het judoën horloges, armbanden, oorbellen of andere sieraden te dragen, dit voor je eigen veiligheid en die van je partner.

Voor aspirant leden bestaat er de mogelijkheid om drie proeflessen mee te doen. Dit kan in een joggingbroek en een t-shirt met lange mouwen. Daarna hoeft er pas een judopak aangeschaft te worden. Dit kan via de club maar is geen verplichting.

Toernooien

Ieder jaar organiseren een aantal judoverenigingen een toernooi, ook onze judoka’s kunnen hieraan deelnemen, het is namelijk best leuk om eens een keer een wedstrijd te judoën tegen iemand die je niet zo goed kent als je vaste partner. Ook onze vereniging organiseert ieder jaar, op de tweede zondag van november, een judo toernooi.

Kamp

Ook gaat onze club ieder jaar op kamp. Een heel weekend lang kunnen judoka’s mee op dit supergezellig kamp waarin er tijd is voor spelletjes, activiteiten, vrije tijd en heel veel gezelligheid.

Clubkampioenschappen

Een keer per seizoen houden we ook clubkampioenschappen. Alle judoka’s worden ingedeeld op basis van leeftijd, gewicht en zoveel mogelijk op band. Na een aantal wedstrijden weten we wie er in de finale komen. Om uiteindelijk de judoka’s te krijgen die zich een jaar lang clubkampioen kunnen noemen.

Zin om mee te doen?

Als je na het lezen van bovenstaande zin hebt om eens een keer mee te doen, dan kan dat op woensdag avond in sporthal de Uilenpoort aan de Boschovenseweg te Baarle Nassau. Iedereen mag 3 lessen proberen om te kijken of judo of jiu-jitsu iets voor hem of haar is. Voor deze drie lessen is het niet speciaal nodig dat je een judopak aan hebt, sportkleding is op die avond ook voldoende.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kun je altijd terecht op woensdagavond in de sporthal of stuur een mail.

Het emailadres van Judo Baarle is: judobaarle@gmail.com