Informatie over de zomerkampen voor deelnemers

Op deze pagina staat uitgebreide informatie over de kampweken. Deze pagina is in eerste instantie bedoeld voor de ouders / verzorgers van de kinderen die mee op kamp gaan, maar deze pagina bevat wellicht ook nuttige informatie voor ouders die willen weten hoe het er aan toe gaat op een kampweek van het Jeugdwerk.

Inhoudsopgave:
Geschiedenis
Organisatie en doelstelling
Hoe verloopt een kampweek?
De leidinggroep
De accomodatie
Lijst van mee te nemen bagage
Contact
Gevonden voorwerpen
Zomerkamp – foto’s

Geschiedenis

Aardappelen schillen – Kampweek 1969?

De allereerste kampweken in 1967 hadden Dorst als bestemming. In dat jaar gingen er in totaal 130 kinderen mee verdeeld over vier weken. Er werd destijds geen onderscheid gemaakt in leeftijd; alle deelnemers mochten zelf kiezen met welke week ze meegingen. Door het grote succes van deze kampweken worden ze sindsdien ieder jaar georganiseerd. In totaal worden er dus al meer dan 40 jaar kampweken georganiseerd!

In de loop der jaren is er natuurlijk wel het een en ander veranderd aan de kampweken. Zo moesten de kinderen in de eerste jaren om 7:00 uur opstaan om te beginnen met het hijsen van de vlaggen, het klaarmaken van het ontbijt en het schillen van de aardappelen. Ondanks dit vroege uur hadden de kinderen destijds toch genoeg slaap, na het avondgebed en nog een keer corvee konden ze namelijk al weer om 19:30 uur naar bed! De zondag kon natuurlijk niet zonder heilige mis, dus kwam de Baarlese Pastoor naar de kampplaats om deze op te dragen.

De plaats van bestemming is door de jaren heen vaak verschillend geweest. In de jaren ’60 en ’70 gingen de kampweken, afhankelijk van de beschikbaarheid van de kampplaatsen, afwisselend naar België en naar Nederland. Vanaf de jaren ’80 veranderde dit. Sindsdien hebben nagenoeg alle kampweken in dorpen in Oost-Brabant zoals Oirschot, Reusel en Veldhoven plaats gevonden.

In het begin werden de kampweken door vier personen georganiseerd. Zij zorgden overal voor, van het vastleggen van de kampplaats tot het inkopen van het eten en het voorbereiden van de spelletjes. Tegenwoordig is dit wel anders. Er is een kampcommissie die ervoor zorgt dat alles in orde is om op kamp te gaan zoals inkoop van eten, busvervoer e.d. De leidinggroep zorgt vervolgens voor het programma tijdens de kampweek.

Organisatie en doelstelling

De kampweken worden georganiseerd door Stichting Jeugdwerk Baarle. Het Jeugdwerk heeft als doel om het hele jaar door activiteiten te organiseren voor de Baarlese bevolking, de jeugd in het bijzonder. Het jeugdwerk bestaat uit een bestuur, commissies en heel veel vrijwilligers. De commissies zorgen voor het organiseren van de activiteiten.

De kampcommissie begint al in januari met het organiseren van de zomerkampen. De accommodatie is dan al vastgelegd. De meeste kampplaatsen zijn namelijk zo druk bezet dat het noodzakelijk is om ruim twee jaar op voorhand iets vast te leggen. De commissie begint dan met het regelen van bijvoorbeeld de bus en de publiciteit rondom de kampweken. Eind april zoekt de commissie vrijwilligers om als leiding mee op kamp te gaan. De leiding vindt het ook leuk om mee op kamp te gaan en daarom zijn er ieder jaar weer genoeg vrijwilligers te vinden.

Het organiseren van kampweken is niet goedkoop. De grootste kostenposten zijn de huur van de kampplaats en het eten. Om de kampweken te kunnen financieren zijn de inkomsten uit de deelnemersbijdrage niet genoeg. Het restant wordt betaald uit de algemene middelen van het Jeugdwerk. Dat de kampweken het Jeugdwerk geld kosten is niet erg. De kampweken zijn erg gezellig en bovendien hebben Baarlese kinderen zo de mogelijkheid om goedkoop een weekje weg te gaan.

Deelnemen aan de kampweken is een geweldige belevenis. Niet alleen voor de leiding, maar vooral ook voor de vele kinderen die ieder jaar weer meedoen. Hoe dat precies komt, weet niemand. Het is gezellig, spannend, uitdagend en het zorgt voor veel lol. Zo zijn er zelfs kinderen die opgroeien met de kampweken, en die zo enthousiast zijn dat ze later zelf leiding worden! Eigenlijk moet je gewoon een keer mee geweest zijn, om te weten wat het echte zomerkampgevoel is!

Hoe verloopt een kampweek?

Op zaterdag brengen de ouders de kinderen naar de kampplaats. Na aankomst op de kampplaats kunnen de ouders de kampplaats nog even bekijken.

Dan gaat iedereen zijn of haar slaapplaats uitkiezen. Vervolgens worden de bedden gezamenlijk opgedekt. Tijdens de eerste kampweek slapen we met zijn allen (inclusief de leiding) op één slaapzaal; tijdens de 2ekampweek hebben de jongens en meisjes aparte slaapzalen.

Nadat alles in gereedheid is gebracht wordt het kennismakingsspel gespeeld waardoor de kinderen elkaar leren kennen en de groepjes met de daarbij behorende leiding bekend worden

Inmiddels heeft de kookstaf een lekkere maaltijd gereed gemaakt, en wordt er gezamenlijk gegeten. Na het eten wordt er door de leiding opgeruimd en het volgende spel klaargezet. En is er dus gelegenheid om met de nieuwe vriendjes te voetballen, een gezelschapsspel te spelen of gewoon even lekker kletsen. Als het spel klaar staat gaan de kinderen naar hun eigen leiding en worden de groepjes weer gevormd en wordt er geprobeerd om zo veel mogelijk punten in de wacht te slepen.

Na het spel gaan de kinderen zich wassen en klaar maken om na bed te gaan. Nadat iedereen klaar is, wordt er in de eetzaal verzameld waar dan een journaal wordt gepresenteerd door de leiding en de uitslag van de gespeelde spelletjes bekend wordt gemaakt.

Iedereen keert dan terug naar hun bed en krijgen dan nog even de gelegenheid om na te praten over de dag waarna ze moeten gaan slapen.

Elke dag van de week heeft ongeveer dezelfde dagindeling:

 • Opstaan en wassen
 • Ontbijten
 • Ochtend activiteit
 • Middag eten
 • Middag activiteit
 • Avond eten
 • Avond activiteit
 • Wassen en klaar maken om te gaan slapen
 • Journaal
 • Naar bed

Aan het einde van de kampweek wordt bekend gemaakt welk groepje die week alle spelletjes het beste heeft gedaan, en dus een prijsje hebben verdiend.

Op de laatste dag worden de koffers weer gepakt om terug te gaan naar Baarle.

Bovenstaand verloop van de kampweek is voor de eerste en tweede week ongeveer gelijk. Uiteraard houden we rekening met het leeftijdsverschil van de kinderen. Bijvoorbeeld de spelen en spelletjes, het tijdstip van naar bed gaan, enz.

De leidinggroep

Net als bij alle activiteiten van het jeugdwerk gaan er vrijwilligers mee als leiding. Dat zijn grotendeels mensen die ook aan andere activiteiten van het jeugdwerk deelnemen, dus voor de meeste kinderen ‘bekende gezichten’.
Er is een speciale kookstaf die er dagelijks voor zorgt dat de hongerige mondjes worden gevuld (en dat er af en toe wat lekkers te smikkelen valt natuurlijk…)
Voor de kinderen die op de een of andere manier speciale aandacht of verzorging nodig hebben wordt er in de leidinggroep iemand aangewezen die daar op toeziet. In de brief die alle deelnemers ontvangen is de naam van diegene vermeld. Dit is ook de persoon die u moet aanspreken in geval van medicijngebruik.

De accomodatie

Dit jaar verblijven we in blokhut “Wickiup” in Boxtel.  Dit gebouw wordt door het jaar heen gebruikt door de plaatselijke scouting, maar omdat zij zomerstop hebben, kunnen wij het gebouw in de zomer een paar weken  huren.

Meer informatie over de kampplaats kun je vinden op de website van scouting Boxtel:  https://www.scoutingboxtel.nl/verhuur/ons-gebouw/

Het adres van de kampplaats:

Blokhut Scouting Boxtel “Wickiup”
Molenwijkseweg 5b
5282 KA Boxtel

Lijst van mee te nemen bagage

Op deze pagina een overzicht van wat de kinderen mee moeten nemen. Wij verzoeken u vriendelijk erop toe te zien dat alle bagage goed wordt ingepakt, bijv. in een stevige koffer of tas.

Ook is het verstandig om de kleren die meegaan te merken met de naam van uw kind. Dit kan b.v. met leukoplast. Op deze manier houden wij niet zoveel kleren over zonder eigenaar en blijven uw spullen bij de rest van de collectie.

Tip: het is handig als u samen met het kind voor elke dag een pakketje met kleren klaarmaakt. Dit geldt met name voor de kinderen van de eerste week.

(De aantallen tussen haakjes zijn adviezen, u kunt zelf bepalen of uw kind meer of minder nodig zal hebben)

Wat hoort er in de bagage?

 • Toiletgerei
  • Handdoeken (8)
  • Washandjes (8)
  • Toilettas met toiletspullen zoals o.a. tandenborstel, tandpasta, kam/borstel, zeep en shampoo, zonnecrème, …
  • Zakdoeken
 • Kleding
  • Kampkleding (geen te nieuwe kleding)
  • Korte en lange broeken
  • T-shirts of blouses (8)
  • Truien (2)
  • Zwemspullen
  • Ondergoed (8)
  • Kousen of sokken (8)
  • Schoenen
  • Een paar laarzen of dichte schoenen
  • Badslippers en reserve schoenen
  • Regenjas of -jack
  • Enkele plastic zakken om vuile was in te doen.
  • Eventueel een pet (ter bescherming tegen de zon)
 • Om te slapen
  • Slaapzak
  • Pyjama
  • Hoofdkussen
  • (Hoes)laken en sloop
  • Indien gewenst een knuffel
 • Diversen
  • Leesboeken en/of spelletjes
  • Eventueel medicijnen
  • Zakgeld
   Het spreekt voor zich dat iedereen voorzien wordt van eten en drinken. Uw kind heeft dus niet veel zakgeld nodig.

Met de kinderen van de 2e week gaan we een keer naar het dorp, ze kunnen dan een snoepje of een ijsje kopen. Wij raden aan hiervoor niet meer dan 5 euro mee te geven. Geef je kind niet meer, maar ook niet minder geld mee dan bovengenoemd bedrag, zodat ieder kind evenveel geld ter beschikking heeft.

De kinderen van de eerste week hebben geen zakgeld nodig.

Zowel in de eerste als tweede week kunnen de kinderen fotokaarten en postzegels kopen. Eén kaart met postzegel kost € 1,50. Voor elke kaart die je kind wil kopen dien je dus 1,50 euro mee te geven (naast de genoemde 5 euro zakgeld voor de kinderen van de 2e week). Sowieso wordt er voor elk kind 1 gratis fotokaart met postzegel voorzien.

De volgende spullen kunnen beter thuisgelaten worden

 • Mobiele telefoon, MP3-speler, Radio, e.d.
 • Sieraden
 • Zakmes
 • Energiedrank (zoals b.v. RedBull)
 • Grote hoeveelheden snoep

Contact

Een heel enkele keer komt het voor dat een kind naar huis moet omdat het ziek is of omdat het kind zich echt niet prettig voelt op de kampweek. Daarom is het belangrijk dat wij de ouders of verzorgers tijdens de kampweek telefonisch kunnen bereiken. Wij gaan er vanuit dat je tijdens de kampweek bereikbaar bent op het telefoonnummer wat bij opgave is opgegeven. Als dat niet het geval is, dien je ons het telefoonnummer door te geven waarop u tijdens de kampweek bereikbaar bent.

Er kunnen zich situaties voor doen waarbij ouders of verzorgers contact moeten hebben met één van de kinderen. Tijdens de kampweken is er altijd iemand van de leiding op zijn/haar mobiele telefoon bereikbaar. Het telefoonnummer zal worden vermeld in de brief die de deelnemers zullen ontvangen.

Gevonden voorwerpen

De leiding probeert er voor te zorgen dat iedereen zijn eigen spulletjes mee naar huis neemt. Helaas lukt dat niet altijd… Mocht je ontdekken dat je iets mist, of juist te veel hebt, neem dan direct na het zomerkamp contact met ons op.

Zomerkamp – Foto’s

Foto’s die gemaakt worden tijdens de kampweken worden gepubliceerd op onze website..

Vanaf deze website zijn alle foto’s in afdrukkwaliteit gratis te downloaden. Je kunt dan zelf zorg dragen voor het laten afdrukken van de foto’s.

Mocht het zo zijn dat er een foto gepubliceerd wordt welke u liever niet gepubliceerd ziet, kunt u dit aangeven door middel van een email te sturen naar info@jeugdwerkbaarle.org met daarin het nummer van de betreffende foto en met opgaaf van reden. Wij zullen er dan zorg voor dragen dat de foto binnen redelijke termijn wordt verwijderd van onze website.

Brief met laatste mededelingen

De kinderen die zich opgeven voor een van de kampweken krijgen een of twee weken voor de kampweek nog een brief met de laatste gegevens.

In deze brief is o.a. vermeld hoe laat we precies vertrekken, op welke manier u informatie over medicijngebruik kunt aanleveren, wie van de leidinggroep telefonisch bereikbaar is op kamp enz.

Tot slot

Kun je op deze site niet vinden wat je zoekt of  wil je over bepaalde onderwerpen meer weten?

Voor nadere informatie kun je terecht:

 • Stuur een mail naar info@jeugdwerkbaarle.org, of
 • Bel naar Jos van Beek  +31 6 113 88 357