Wij zoeken uitbreiding van de commissie / werkgroep Koningsdag

De organisatie van Koningsdag is in handen van de commissie / werkgroep Koningsdag. We zoeken uitbreiding voor deze commissie. Meer informatie op de <pagina vacature commissielid Koningsdag>

Koningsdag

Koningsdag wordt gevierd op de verjaardag van Koning Willem-Alexander: 27 april. Indien 27 april op een zondag valt, dan wordt Koningsdag de dag ervoor (op zaterdag) gevierd.
Koningsdag is een feestdag voor (bijna) iedereen uit Baarle-Nassau. Mocht Koningsdag op een woensdag of zaterdag vallen dan feest iedereen uit Baarle-Hertog gezellig mee.

De dag start ‘s morgens met een versierde optocht door Baarle. Deze optocht gaat naar het gemeentehuis van Baarle-Nassau waar wij worden verwelkomd door de Burgemeester en genodigde. De versierde optocht wordt begeleid door de drumband, harmonie en majorettes van Sint Remi.

Uiteraard verdient de mooist versierde fiets/voertuig of deelnemer(s) een mooie beker. Alle deelnemers van de versierde optocht krijgen een aandenken mee naar huis. De ambassadeurs van de Rabobank hebben voor alle aanwezige nog een traktatie.

‘s Middags zijn er diverse activiteiten voor de jeugd. Rond en op het grasveld van het Sint Annaplein staat de vrijmarkt. Verder zijn er op het middenterrein van het Sint Annaplein diverse spelletjes en een knutselkraam voor de kinderen. We zorgen ervoor dat er voor ieder wat wils is.

Als de weergoden ons goed gezind zijn en de zon schijnt is het goed toeven op ons terras, waar men kan genieten van een drankje en livemuziek. Wij noemen het ‘Ons klein Amsterdam’ zo gezellig is het altijd op het Sint Annaplein.

Koningsdag - Informatie voor leiding / vrijwilligers

Vrijwilliger bij de Koningsdag-activiteiten

Koningsdag vieren we op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander van Nederland. Dit vieren we met allerlei activiteiten voor de jeugd in Baarle, die georganiseerd worden door de Koningsdagcommissie van het Jeugdwerk. Als commissielid heb je al ruime tijd voorafgaand aan deze dag allerlei taken en kom je op de dag zelf meehelpen om alles in goede banen te leiden. Maar er zijn op de dag zelf veel meer vrijwilligers nodig die een handje willen toesteken.

De dag mag naar eigen inzicht van de commissie ingevuld worden. Het is traditie om de dag te beginnen met een versierde fietsenoptocht. In de middag is er een vrijmarkt en zijn er vaak diverse activiteiten te doen op een centraal punt in het dorp. Daarnaast zorgen we voor een bar met een groot terras.

Meehelpen bij de activiteiten op Koningsdag

Taakomschrijving

Als leiding verwachten wij van jou dat je enthousiast bent en graag de handen uit de mouwen steekt. Op de dag zelf zijn er veel dingen te doen, zoals de kramen van de vrijmarkt opbouwen, de spelletjes klaarzetten en de bar en het terras inrichten.

’s Morgens leid je de versierde fietsenoptocht in goede banen. Hierbij moet je denken aan de inschrijvingen van de kinderen, uitdelen van startnummers, foto’s maken en instaan voor de verkeersveiligheid.

De middag begint met het klaarzetten van de middagactiviteiten, waarna die activiteiten ook begeleid. Tussen de middag zorgen we voor een broodje. Als de dag rond 17.00 uur is afgelopen, verwachten we van je dat je mee helpt opruimen op de locatie en ook de spullen terugbrengt naar het Jeugdwerk. Samen uit, samen thuis!

Hoeveel tijd kost het en wanneer?

We verwachten dat je op de dag zelf rond 10 uur aanwezig bent, tot ’s avonds 17.30 uur. Voor de commissie is het heel fijn als je een hele dag kan komen in plaats van een dagdeel. Maar als het echt niet lukt om een hele dag aanwezig te zijn, dan vinden het we het ook erg fijn als je een deel van de dag komt.

Organisatiecommissie Koninginsdag

Taakomschrijving

Als lid van een commissie zijn er diverse taken die moeten gebeuren om een activiteit te laten slagen. Op de eerste vergadering wordt er vaak gebrainstormd over de invulling van de dag. Vanuit deze ideeën worden er taken gevormd voor een volgende vergadering. Daarnaast zijn er natuurlijk standaard taken binnen een commissie, zoals een vergunning, het promoten van de dag door middel van een flyer of poster. Maar natuurlijk ook het regelen van vrijwilligers en zorgen dat het op de dag zelf goed verloopt. Dit doe je niet alleen, maar samen met de overige mensen binnen de commissie.

Hoeveel tijd kost het?

Je dient er rekening mee te houden dat er ongeveer drie of vier vergaderingen nodig zijn voorafgaand aan de dag zelf en daarnaast nog enkele uren voor de taken die je hebt opgenomen. Natuurlijk gaan we er ook vanuit dat je als commissielid op de dag zelf aanwezig bent.

Wanneer

De commissie komt begin januari voor de eerste keer bij elkaar. Dan worden de taken onderling verdeeld. Samen met de andere vrijwilligers spreek je vervolgens data af om weer bij elkaar te komen om de voortgang te bewaken. Als organisatiecommissie kom je een aantal avonden bijeen. Dit kunnen ook ‘werkvergaderingen’ zijn. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je buiten deze vergadering ook nog een aantal dingen zelf zult moeten regelen in je vrij tijd, zoals de vergunningsaanvraag, de huur van bar en drank, etc.