Zomerkampen
Elk jaar worden er twee zomerkampen georganiseerd voor kinderen van de basisschool tot en met het eerste middelbaar. De eerste kampweek is bedoeld voor de oudste kleuters* tot en met kinderen van ongeveer 10 jaar, de tweede kampweek is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar tot en met kinderen die in de 1e klas van het middelbaar onderwijs zitten. Aan de zomerkampen kunnen kinderen uit Baarle en omstreken deelnemen.
We verblijven een week (van zaterdag tot zaterdag) in een scoutinggebouw. Zowel de eerste als de tweede kampweek wordt opgebouwd rond een bepaald thema. De kinderen kunnen dan de kampplaats in de stijl van het thema versieren en de leiding verzint allerlei leuke spelletjes en activiteiten om de kinderen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat te vermaken. Tussendoor is er tijd om lekker te ravotten en te knutselen, en bij erg warm weer zoeken we verkoeling in het zwembad. Ook ’s avonds op de slaapzalen is het natuurlijk steeds erg gezellig!
Een kampweek is een week zonder TV, tablet of internet, waarin we écht de natuur in gaan. We spelen heel veel buiten, trekken het bos in én indien het weer het toelaat bouwen we een kampvuur. Kortom, deelnemen aan een zomerkamp van het jeugdwerk is een geweldige belevenis! Het is een supergezellig week die je niet wil missen!
Net zoals bij alle activiteiten van het jeugdwerk gaan er vrijwilligers mee als leiding. Dat zijn grotendeels mensen die ook aan de andere activiteiten van het jeugdwerk deelnemen, dus voor de meeste kinderen ‘bekende gezichten’. Bovendien is er een aparte kookstaf die er dagelijks voor zorgt dat de hongerige mondjes worden gevuld (en dat er af en toe wat lekkers te smikkelen valt natuurlijk…).
____________
* Oudste kleuters zijn de kleuters die na de zomervakantie naar het basisonderwijs (klas 1 – Belgisch systeem / groep 3 – Nederlands systeem) gaan.
Het tekstblok In het kort – voor wie en wanneer is een tekstblok wat gedurende het jaar wordt geplaatst. Dit tekstblok wordt verborgen (extra class “hide” als er specifieke infor staat over de 1e en 2e kampweek van een bepaald jaar. Als dit tekstblok wel wordt geplaatste wordt de info die specifiek is voor een bepaald jaar d.m.v. extra class “hide”verborgen.
In het kort – voor wie en wanneer
- 1e week: De oudste kleuters en de klassen 1, 2, 3 en 4 ofwel groep 3,4,5 en 6 van de basisschool.
- 2e week: De klassen 4,5,6 ofwel groep 6,7 en 8 van de basisschool en de 1e klas van het middelbaar onderwijs.
* Kinderen uit klas 4 / groep 6 kunnen dus kiezen uit de 1e of 2e week.
Wanneer
Zie activiteitenkalender < link naar pagina activiteitenkalender >
Zomerkampen 2024
De zomerkampen 2024 vinden plaats in Boxtel. Daar hebben we van de plaatselijke scouting blokhut de ‘Wickiup’ gehuurd.
De eerste kampweek 2024
De eerste week vertrekt op zaterdag 27 juli en eindigt op zaterdag 3 augustus. Het programma is gericht op kinderen uit de klassen 1, 2, 3 en 4 ofwel groep 3, 4, 5 en 6 van de basisschool en oudste kleuters.
De kinderen worden verdeeld in groepjes en elk groepje heeft eigen leiding. Er is elke dag een ochtend-, middag- en avondprogramma zoals knutselen, een speurtocht, sport en spel enz… Er zijn per dag dus diverse activiteiten, maar er is ook voldoende vrije tijd om te ravotten, een gezelschapsspel te doen of gewoon wat te kletsen, met elkaar of met de leiding. De leiding zorgt er ervoor dat alles op rolletjes loopt.
* Kinderen uit de klas 4 (groep 6) kunnen kiezen uit de 1e of 2e week.
De tweede kampweek 2024
De tweede kampweek vertrekt op zaterdag 3 augustus en eindigt op zaterdag 10 augustus. Het programma is gericht op kinderen uit de klassen 4, 5 en 6 ofwel groep 6, 7, en 8 van de basisschool en uit de 1e klas van het middelbaar onderwijs.
Tijdens de 2e week worden de kinderen ingedeeld in groepjes, elk met eigen leiding. Het programma is afgestemd op de leeftijd en varieert van knutselen tot een speurtocht en van quiz tot sport en spel. Bij goed weer gaan we een keer zwemmen. Uiteraard wordt er geravot, maar ook even op je gemak een stripboek lezen als je daar zin in hebt kan ook.
Na een dag flink spelen/ geinen en lekker eten, is het tijd om te douchen en “op tijd” te gaan slapen. Zeg nou zelf, dat wil je toch niet missen!
* Kinderen uit de klas 4 (groep 6) kunnen kiezen uit de 1e of 2e week.
Inschrijven
Het inschrijfgeld voor een week zomerkamp bedraagt € 98,-.
Informatie over het inschrijven en het inschrijfformulier voor de zomerkampen 2024 vind je op de <pagina inschijven zomerkampen>
Informatie voor leiding, medewerkers en vrijwilligers
Het Jeugdwerk is steeds op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij de activiteiten. Als vrijwilliger voor de zomerkampen kun je je inzetten als leiding tijdens een kampweek en / of als lid van de organisatiecommissie, de organisatiecommissie is de werkgroep die de zomerkampen voorbereid. Als leiding tijdens een kampweek geef je leiding aan een groep kinderen of zorg je als lid van de kookstaf voor het eten.
Leiding van een kampweek
Taakomschrijving
Je gaat een week als leiding mee op zomerkamp (van zaterdag t/m zaterdag) en je bereid de programma’s mee voor. Tijdens de kampweek ben je groepsleiding van een groep kinderen, maar uiteraard is er ook een kookstaf die bemand moet worden.
Hoeveel tijd kost het?
Er vinden enkele vergaderingen plaats met de hele leidinggroep van een bepaalde week waarop de afspraken worden gemaakt. In kleine groepjes bereid je dan de programma’s voor. Naast de vergaderingen, waarop de afspraken worden gemaakt zijn er ook momenten waarop je praktisch aan de slag gaat om een bepaalde programmaonderdeel mee uit te werken.
Wanneer?
In april / mei starten we met de voorbereidingen, de data van de vergaderingen worden in onderling overleg bepaald. De zomerkampen vinden plaats in de zomervakantie, de data voor dit jaar vind je in de activiteitenkalender.
De organisatiecommissie kampweken
Taakomschrijving
Als organisatiecommissie ben je niet verantwoordelijk voor de programma’s tijdens een kampweek en dergelijke. Dat doet de leidinggroep van de betreffende kampweek. Je bent wel verantwoordelijk voor alle algemeen te regelen zaken, zoals:
- Publiciteit
- Leiding bij elkaar zoeken
- Inschrijven van deelnemers
- Eten en drinken inkopen
- Vervoer
- Informatie naar ouders
De organisatiecommissie wordt in januari samengesteld en gaat dan aan de slag. Als eerste met het bij elkaar zoeken van de leidinggroepen, immers die moeten in april/mei aan de slag met de programmavoorbereiding van hun week. Daarna volgt het inschrijven van deelnemers en het regelen van de overige zaken.
Hoeveel tijd kost het?
Het werk van een kampcommissie is niet zo intensief en verdeeld over een periode van een half jaar. Gemiddeld vergadert de kampcommissie zo’n 5 keer.
In de weken voor de kampweken moeten er een aantal praktische zaken geregeld worden.
Het werk is helemaal afgelopen als nadat de laatste week is teruggekeerd ook alles weer is opgeruimd.
Aanmelden voor de activiteiten van het Jeugdwerk als helpend handje of als lid van een organisatiecommissie: je vindt de aanmeldformulieren op de pagina <Leiding – opgaveformulieren>.