Sinterklaas

Jaarlijks wordt Baarle bezocht door Sinterklaas. De Stichting Jeugdwerk Baarle verzorgt de intocht met de officiële ontvangst en de bezoeken op de scholen. Ook kan het Jeugdwerk een bezoek  van Sint en/of Piet regelen.

Sinterklaas 2020 - DigiSint

Dit jaar is er geen intocht van Sinterklaas in Baarle, Ulicoten of Zondereigen. De coronamaatregelen strooien roet in het eten, omdat het momenteel nu eenmaal te gevaarlijk is om met veel mensen samen te komen. Maar dat houdt Sinterklaas gelukkig niet tegen om met zijn Pieten naar Baarle te reizen!

Daarbij krijgen Sint en Piet dit jaar de onmisbare steun van de scholen, de gemeenten, de Sinterklaascomités in Ulicoten en Zondereigen, en van Stichting Jeugdwerk Baarle. Zij staken de koppen bij elkaar en bedachten dat er in deze tijden altijd nog een digitaal alternatief bestaat om elkaar te zien. Dat is natuurlijk een uitstekende manier voor Sinterklaas om dit jaar in contact te blijven met alle kinderen in Baarle en omstreken, nu het helaas bijna niet mogelijk is om daadwerkelijk bij elkaar te zijn.

Lees op deze pagina over dit digitale alternatief.

Sintjournaal Baarle

Sinterklaas komt dit jaar digitaal op bezoek dankzij een aantal filmpjes die « Lowieke Journalistiek » in samenwerking met DubbelDuck kon opnemen. Daarbij hebben Sint en Piet enkele belangrijke boodschappen voor alle kinderen in Ulicoten, Baarle, Zondereigen, Castelré en Weelde-Statie.

De burgemeesters van Baarle helpen bovendien met het doorgeven van alle tekeningen en boodschappen aan Sinterklaas, zoals al in het landelijke Sinterklaasjournaal werd aangekondigd. Daarnaast kan je natuurlijk ook net als anders je tekening of verlanglijstje in je schoen steken!

De komende weken kun je kijken naar een viertal afleveringen van het Sintjournaal Baarle en omstreken.  Kijk hieronder naar aflevering 2.

Om de avonturen te bekijken, moet je deze pagina vanaf nu regelmatig in de gaten houden. Sinterklaas kijkt er alvast naar uit jullie allemaal via de computer te zien!

De volgende afleveringen van het Sintjournaal zullen worden gepubliceerd op:

 • Donderdag 26 november
 • Maandag 30 november
 • Donderdag 3 december

Wil je de vorige afleveringen van het Sintjournaal nog eens bekijken? Hieronder staan de links:

<Aflevering 1, maandag 23 november>

Het DigiSint – Sintjournaal kwam tot stand in samenwerking met:

 • Basisschool De Horizon – ’t Spoor
 • Bernardusschool Ulicoten
 • Gemeente Baarle-Hertog
 • Gemeente Baarle-Nassau
 • Oranjecomité Ulicoten
 • Scholen Uilenpoort
 • Sinterklaasvrienden Zondereigen
 • Stichting Jeugdwerk Baarle
 • Syllie Faces
 • Vrije Basisschool De Vlinder

 De opname van de filmpjes werd mede mogelijk gemaakt door Dubbelduck

DigiSint – kleurplaten

Gisteren zijn op de scholen in Baarle, Ulicoten, Zondereigen en Weelde-Statie kleurplaten uitgedeeld. Ben jij al begonnen met met inkleuren? Je kunt de kleurplaat inleveren in de speciale brievenbus op jouw school. Ook bij het gemeentehuis van Baarle-Nassau is er aan de kant van het St. Annaplein een brievenbus waar je de tekening in kunt doen voor de Sint.
Je kunt de kleurplaten ook downloaden via de links hieronder.

<link naar de kleurplaat voor peuters en kleuters>

<link naar de kleurplaat voor kinderen van de basisschoolleeftijd>

DigiSint – Krokoclub

Sinterklaas en de pieten vinden het zo jammer dat de Krokoklub niet kan doorgaan dat ze samen met ons een alternatieve activiteit hebben verzonnen. De Sinterklaas Kroko speurtocht! Ga snel naar de <pagina Krokoclub> voor informatie over deze speurtocht.

Corona maatregelen

Update 19 november.

In overleg met de de gemeenten en andere instanties over de mogelijkheden om Sinterklaasactiviteiten te organiseren hebben wij helaas moeten besluiten dat de meeste Sinterklaasactiviteiten niet kunnen doorgaan. Het aantal besmettingen in Baarle en omstreken is hoog. Daardoor moeten de overheden ingrijpende maatregelen te treffen.  Uiteraard willen wij graag de activiteiten organiseren voor de jeugd, maar de gezondheid van onze deelnemers, hun ouders en onze medewerkers staat voorop. Dat betekent dat de vele Sinterklaasactiviteiten niet kunnen doorgaan.

 • De intocht in Baarle die gepland was op zondag 22 november zal niet door gaan.
 • De intocht in Zondereigen die gepland was op zondag 29 november zal niet door gaan.
 • Huisbezoeken en bezoeken aan verenigingen / buurtschappen e.d. zullen niet door gaan.
 • We zijn in overleg met de scholen of we op een veilige en verantwoorde manier wel de bezoeken aan de scholen kunnen laten doorgaan.

Zie ook het persbericht van de gemeenten Baarle- Nassau en Baarle-Hertog:  <link naar persbericht>

Intocht Sinterklaas in Baarle op Zondag 22 november 2020

Op zaterdag 14 november komt de Sint aan in Nederland.  Maar ook Baarle wordt door de Sint niet vergeten!

Op zondag 22 november  is de intocht van de Sint in Baarle. Als gevolg van de Coronamaatregelen zal dat anders zijn dan andere jaren. Momenteel zijn wij aan het bekijken hoe we hier invulling aan kunnen geven, zodra dit bekend is zal dat op deze pagina worden gepubliceerd.

Dit is de “normale” tekst (van 2019, dit tekstblok is niet zichtbaar tijdelijk tekstblok agv Corona hierboven

Op zaterdag 16 november komt de Sint aan in Nederland. De landelijke sinterklaasintocht wordt dit jaar in de gemeente Apeldoorn gehouden. Maar ook Baarle wordt door de Sint niet vergeten!

Op zondag 24 november  om 14.00 uur wordt de Sint met zijn Pieten op het St. Annaplein voor het gemeentehuis van Baarle-Nassau verwelkomd, waarna een rondrit door het dorp wordt gemaakt. Tijdens deze rondrit zal er gezellige sinterklaasmuziek klinken, gespeeld door de Harmonie en worden weer vele kindermondjes gevuld met heerlijk snoepgoed door de pieten. De bakkerijen van de Sint draaien momenteel op volle toeren om genoeg pepernoten te maken voor de lieve kinderen uit ons dorp. Na de ontvangst op het gemeentehuis wordt er een rondrit door het dorp gemaakt.

De route die Sinterklaas en zijn Pieten zullen maken, is als volgt:
St. Annaplein, St. Annastraat, Singel, Nieuwstraat, St. Jansstraat, Gen. Maczeklaan, Burg. De Grauwstraat, Cor v.d. Bokstraat, Titus Brandsmastraat, La Sallestraat, St. Annaplein, Singel, Molenstraat, Uitbreidingsstraat, Hertog Hendrik 1 plein, Past. Van Herdegomstraat, Kerkstraat, Past. De Katerstraat, ontbinding op de parkeerplaats van het Cultureel Centrum.

Na afloop van de tocht door het dorp is er een kinderreceptie in de aula van het Cultureel Centrum vanaf ongeveer 15.00 uur. De aula is bereikbaar via de parkeerplaats, de zaal gaat open om 14.30 uur. Tijdens de receptie kunnen de kinderen hun kleurplaat inleveren en bij de Sint in zijn oor fluisteren wat ze het aller aller liefste willen krijgen dit jaar. Sint hoopt natuurlijk weer op net zoveel mooie tekeningen als vorig jaar! De Kleurplatenpiet heeft in ieder geval zijn best gedaan een leuke tekening voor jullie te maken. Wanneer jouw tekening door de Kleurplatenpiet wordt uitgekozen, dan krijg je een leuk cadeautje dat door zwarte Piet bij je thuisgebracht wordt! De kleurplaten worden verspreid met de informatiebrochure via de scholen.

Er zijn vaak veel kinderen die even een praatje willen maken met de Sint, om het wachten wat te verzachten is er de mogelijkheid je tye laten schminken.

We hopen dat de Sint een beetje van het goede Spaanse weer mee zal brengen. Mocht het slecht weer zijn dan kan het zijn dat het programma wordt aangepast. Mochten er aanpassingen zijn dan publiceren we dit via deze website of via onze facebook-pagina.

Bezoeken van Sint en/of Piet en verhuur kleding

Via het Jeugdwerk kun je een bezoek regelen van Sinterklaas en / of Piet. Dit kan in Baarle en omliggende dorpen. Daarnaast verhuren we ook kleding voor Sint en Piet. Bij de verhuur is schminken inbegrepen. Wil je een bezoek van Sint en/of Piet of wil je kleding huren? Vul dan een van onderstaande formulieren in. Na ontvangst van het formulier nemen wij binnen enkele dagen contact met je op, de reservering is pas definitief nadat wij die bevestigd hebben. Het huren van kleding en bezoeken van Sint en/of Piet is alleen mogelijk in de periode vanaf de ontvangst van de Sint in Nederland (de zaterdag ongeveer 3 weken voor Sinterklaasavond) tot en met 5 december.

Let op: In verband met de Coronamaatregelen zullen de mogelijkheden beperkter zijn dan andere jaren. De veiligheid van onze medewerkers en die van de aanwezigen op de te bezoeken adressen staat voorop!  Momenteel werken wij aan een Coronaprotocol voor de bezoeken, zodra daarover duidelijkheid is zal dat op deze pagina worden gepubliceerd. In afwachting daarvan kun je al wel je aanvraag insturen.

Informatie voor Leiding en vrijwilligers

Als vrijwilliger bij de Sinterklaas activiteiten zorg je er mede voor dat de kinderen uit Baarle en omgeving een leuke en spannende Sinterklaas periode mogen beleven. Wil je meehelpen aan dit kinderfeest? Stuur ons een mail (info@jeugdwerkbaarle.org) of meld je aan met het formulier op de pagina Leiding opgaveformulieren

Meehelpen bij de Sinterklaas activiteiten

Taakomschrijving

Je kunt een bijdrage leveren aan de Sinterklaas activiteiten op veel manieren, we hebben veel taken te verdelen.

Sinterklaas en zijn pieten kunnen het niet allemaal alleen af, dus het jeugdwerk helpt hem daarbij een handje. Als hulpknecht, we hebben hulp nodig bij de intocht in Baarle variërend van het klaarzetten van de zaal voor de kinderreceptie tot hulp achter de bar om de bezoekers van een drankje te voorzien.

De kledingpiet van de Sint zorgt ervoor dat pietenpakken bij het jeugdwerk bezorgd worden en die worden dan gewassen en gestreken klaargelegd. Verder assisteren we de pieten bij het inpakken van snoepgoed. We hebben mensen nodig om te schminken en de regelpiet houdt de agenda bij van de bezoeken en de verhuur.

Hoeveel tijd kost het?

Dat is afhankelijk van welke taak of taken je op je wilt nemen.

Wanneer?

De Sinterklaas periode start vanaf het moment dat de Sint in Nederland is aangekomen tot en met 5 december.

De organisatiecommissie Sinterklaas

Taakomschrijving

De organisatiecommissie Sinterklaas bereidt de Sinterklaasactiviteiten van het jeugdwerk voor. Dat zijn: de officiële intocht in Baarle en Zondereigen en de bezoeken op de scholen. Verder kunnen via het jeugdwerk afspraken worden gemaakt voor bezoeken van Sint en Piet aan verenigingen en particulieren.

De organisatiecommissie treft alle voorbereidingen, zoals:

 • medewerkers zoeken
 • Publiciteit
 • Het regelen van de officiële intocht, en de ontvangst op het gemeentehuis; zoals vergunningen, uitnodigingen, afstemming met politie, de kinderreceptie in het cultureel centrum
 • De bezoeken op de scholen
 • Het bijhouden van de agenda van de Sint voor bezoeken aan verenigingen en huisbezoeken
 • Inkoop van strooigoed
 • In orde brengen en houden van kleding

De organisatiecommissie wordt in september samengesteld en gaat dan aan de slag. Onderling worden de verschillende taken verdeeld. Zo zorgt iemand voor de benodigde vergunningen, een ander voor de inkoop van het snoep, enz. enz.

Hoeveel tijd kost het?

Meestal vergadert de commissie ongeveer 3 keer per seizoen. Buiten deze vergaderingen is het de bedoeling dat de toegewezen taken worden volbracht. In de 2 weekenden voor 5 december is het druk door de verschillende bezoeken van de Sint en zijn pieten, maar ook door het verhuur van de kleding. In de laatste week zijn er in de avonduren vele bezoeken. Tijdens deze periode is het voor de commissie een drukke tijd.

Als je een bijdrage wilt leveren aan de voorbereidingen van deze activiteit kun je je aanmelden voor de commissie die deze activiteit voorbereidt. Stuur ons een mail (info@jeugdwerkbaarle.org) of meld je aan met het formulier op de pagina Leiding opgaveformulieren.